joi, 20 decembrie 2012

Lansarea calendarului ”Sălajul turistic de nota 10”


Miercuri 12 decembrie 2012, în sala ”Sălajul” a Consiliului Județean Sălaj, a avut loc evenimentul prilejuit de lansarea calendarului ”Sălajul turistic de nota 10”. Calendarul este unul din produsele finale asumate prin proiect și conține 13 poze reprezentative pentru obiectivele turistice ale județului Sălaj. Toate pozele au fost realizate de către elevii participanți la excursia itinerantă ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” ce a avut loc în perioada 4-6 septembrie 2012, în cadrul proiectului ”Descoperim Sălajul și patrimoniul mondial UNESCO”.
Editarea calendarului s-a făcut cu sprijinul consistent al Consiliului Județean Sălaj, care a finanțat în totalitate tipărirea acestuia. Calendarul se constituie într-un excelent mijloc de promovare turistică a frumuseților județului Sălaj, acesta fiind distribuit în școlile partenere: Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna, Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău precum și în instituțiile partenere. A fost de asemenea distribuit la toți cei care într-un fel sau altul au contribuit la realizarea activităților proiectului.
Fiecare pagină a calendarului conține logo-ul Consiliului Județean Sălaj, finanțatorul acestuia precum și informații legate despre obiectivul fotografiat; datele de identificare ale elevului care a realizat fotografia. Apar deasemenea denumirea școlilor partenere în acest proiect.
Astfel, pentru coperta calendarului a fost aleasă fotografia ”Gemenii” a elevului Poptelecan Ionuț de la C. T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău, realizată la Castrul Porolissum, fotografie ce a fost premiată de către Consiliul Județean Sălaj cu un aparat de fotografiat DSLR. Coperta conține și logo-ul proiectului, realizat de către partenerul nostru Cosmin Filip.



marți, 18 decembrie 2012

EXPOZIŢIA ,,UNESCO” ÎN CADRUL LICEULUI TEHNOLOGIC ,,CSEREY-GOGA” CRASNA



În perioada 5-9.11.2012, Liceul Tehnologic ,,Cserey-Goga” Crasna, a găzduit expoziţia de fotografie ,,Sălajul turistic de nota 10”, parte a Proiectului  ,,Descoperim Sălajul și patrimoniul mondial UNESCO” implementat de Colegiul Tehnic ,,Alesandru Papiu Ilarian” Zalău în parteneriat cu: Liceul Tehnologic ,,Cserey-Goga” Crasna, Şcoala Generală ,,Gheorghe Lazăr” Zalău şi Liceul Tehnologic ,,Octavian Goga” Jibou.
Expoziţia a fost amplasată în Sala festivă a Liceului Tehnologic ,,Cserey-Goga” Crasna, iar pe parcursul întregii perioade în care s-a aflat în şcoala, a fost vizionată de marea majoritate a elevilor şcolii, care, împreună cu profesorii şi diriginţii lor, au admirat fotografiile realizate de elevii care au participat, în cadrul proiectului, la excursia de trei zile, care a avut loc la zece obiective turistice din jud. Sălaj, pe care acest proiect îşi propune să le promoveze spre a fi incluse în Patrimoniul cultural UNESCO.



sâmbătă, 15 decembrie 2012

Cercul literar al CCD Sălaj


Proiectul educaţional „Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO” a fost prezentat marţi, 11 decembrie 2012, de către unul dintre coordonatorii acestuia, prof. Mirel Matyas, în cadrul ultimei şedinţe din acest an al Cercului literar al CCD Sălaj.
Tema cercului literar din această lună a fost „Sălajul turistic”, care s-a constituit într-un bun prilej pentru prezentarea activităţilor proiectului. S-a insistat pe activităţile care se înscriu în tema şedinţei: excursia la cele 10 obiective turistice din judeţul Sălaj respectiv expoziţia de fotografie la care au expus elevii participanţi la excursie.



Aşa cum ne-a obişnuit deja, domnul Györfi-Deák György a realizat şi pentru această întâlnire semne de carte.


joi, 13 decembrie 2012

Proiectul nostru în broşura şcolară National Geographic România

Broşura şcolară ce însoţeşte numărul pe decembrie al revistei National Geographic România conţine un articol al doamnei lector universitar doctor Dana Oprea de la Universitatea Bucureşti intitulat "National Geographic România în şcoala românească".
Articolul face referire la colaborarea dintre prestigioasa revistă şi Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău în cadrul proiectului "Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO". Colaborarea a constat în jurizarea de către redacţia National Geografic România, prin redactorul ei şef, speologul Cristian Lascu, a concursului de fotografie intitulat sugestiv "Sălajul turistic de nota 10".
Aşa cum se afirmă în articolul mai sus menţionat "educaţia prin imagini îi poate încuraja pe elevi să descopere şi să observe [...] valori - care fac parte din patrimoniul local şi, de multe ori, din cel naţional - şi poate reprezenta un punct de pornire în a-i ajuta să-i conştientizeze importanţa".

Mulţumim National Geographic România pentru onoarea de a ne fi parteneri în acest proiect, mulţumim doamnei lector universitar doctor Dana Oprea pentru bucuria făcută prin publicarea articolului!


luni, 10 decembrie 2012

Ia loc, Sălaj! Ai nota 10!


Echipa de proiect de la Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău şi-a propus să disemineze atât în presa scrisă cât şi  online activităţile proiectului. În această strategie se înscrie şi articolul domnului prof. Man Cristian, unul dintre coordonatorii proiectului, apărut pe site-ul National Geographic România.
Articolul se intitulează, cum altfel, decât Ia loc, Sălaj! Ai nota 10! şi prezintă într-un mod atractiv cele mai de impact activităţi derulate în cadrul proiectului. 

Conform celor spuse de domnul profesor „punctele de atracţie ale proiectului au fost două activităţi conectate între ele: una, o excursie la 10 obiective turistice din Sălaj, numită Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic…, din 4-6 septembrie 2012, iar cealaltă, expoziţia fotografică Sălajul turistic de nota 10, care şi-a propus să expună fotografiile realizate de elevi la obiectivele vizitate, pe care le menţionez aici, în speranţa că şi alţi pasionaţi de călătorie îşi vor îndrepta paşii spre aceste zone: Complexul arheologic Porolissum Moigrad, Grădina Zmeilor, Grădina Botanică „Vasile Vati” Jibou, Biserica de lemn Sânmihaiu Almaşului, Biserica de lemn Fildu de Sus, Mănăstirea Strâmba, Zona etnografică Cizer, Biserica reformată Crasna, Rezervaţia Tusa-Izvoarele Barcăului şi Muzeul „Ligia Bodea” din Iaz.”



Vă invităm să citiţi articolul  online apărut în prestigioasa publicaţie la adresa:

http://www.natgeo.ro/pagina-profesorului/9742-ia-loc-salaj-ai-nota-10

duminică, 9 decembrie 2012

Diseminarea proiectului în publicaţii ale ISJ Sălaj


Proiectul ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO” în revista Geographica

Cu ocazia manifestărilor dedicate Zilelor Învățământului Sălăjean a fost lansat noul număr al revistei Geographica a profesorilor de geografie din județul Sălaj. În aceast număr al revistei doamna profesoară Burducea Veronica, membră în echipa de proiect a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău a publicat un amplu articol despre proiectul nostru.
După o scurtă introducere în ceea ce înseamnă UNESCO  sunt reamintite obiectivele proiectului, activitățile derulate sau cele ce urmează a se desfășura. S-a insistat asupra activităților pe care fiecare dintre școlile implicate în proiect le-au derulat în cadrul activității ”Săptămâna patrimoniului mondial UNESCO”. De asemenea se prezintă excursia realizată cu cei 29 de elevi din școlile partenere, doamna profesoară fiind unul dintre cadrele didactice ce au însoțit elevii în inedita excursie.
Articolul este însoțit de două poze, una de la Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou, din timpul excursie și alta cu profesorii participanți la proiect, poză realizată cu ocazia conferinței de lansare a proiectului.



Articol despre proiect în cotidianul Sălăjeanul



Cotidianul ”Sălăjeanul” unul dintre partenerii media ai proiectului ”Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO” publică în numărul de luni, 19 noiembrie 2012, articolul despre masa rotundă ce a avut loc în data de 16 noiembrie 2012 la Consiliul Județean Sălaj. Masa rotundă a fost dedicată împlinirii a 40 de ani de la semnarea la Paris a Convenţiei pentru Conservarea Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.

Articolul poate fi citi online la adresa:




sâmbătă, 1 decembrie 2012

Aniversarea a 40 de ani de la semnarea la Paris a Convenţiei pentru Conservarea Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural


În data de 16 noiembrie 2012, s-a desfăşurat în sala Sălajul a Consiliului Judeţean Sălaj masa rotundă cu tema ”România şi patrimoniul mondial UNESCO” dedicată aniversării a 40 de ani de la semnarea la Paris a Convenţiei pentru Conservarea  Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. Activitatea s-a derulat în cadrul proiectului educaţional ”Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO” – proiect iniţiat de Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău prin profesorii Man Cristian şi Matyas Mirel.
Întâlnirea a fost prezidată de domnul Tiberiu Marc – preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj şi moderată de doamna Ileana Petrean-Păuşan, cunoscut ziarist şi om de cultură. Au participat profesori şi elevi din şcolile partenere, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene dar şi reprezentanţi mass-media.



Despre proiect în Revista "Caiete Silvane"

În numărul 94 al prestigioasei reviste de cultură "Caiete Silvane" ce apare sub egida Uniunii Sriitorilor din România a apărut un articol scris de doamna Ileana Petrean-Păuşan, sub forma unui interviu, cu unul dintre coordonatorii proiectului.

Articolul poate fi citit online la adresa:


Mulţumim Ileana Petrean-Păuşan, mulţumim Caiete Silvane!



luni, 19 noiembrie 2012

Miniexpoziţie de fotografie la Cizer


Sâmbătă, 10 noiembrie 2012, a avut loc la Cizer prima ediţie a Concursului de meşteşuguri populare ”De la bunici la nepoţi” organizat de Consiliul Local şi Primăria Cizer, Consiliul Judeţean Sălaj şi postul de televiziune Hora TV. Iniţiatorul acestui concurs este doamna Florica Criste – meşter popular. În faţa casei vechi, cea pe care elevii din şcolile partenere în proiectul educaţional ”Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO” au vizitat-o în data de 5 septembrie 2012 cu ocazia excursiei ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...”, au fost prezenţi localnici îmbrăcaţi în costume populare care au prezentat o serie de meşteşuguri tradiţionale: torsul lânii şi a cânepei, confecţionarea de unelte agricole, cioplitul lemnului, fierăria etc.



marți, 13 noiembrie 2012

Premii de popularitate la Concursul de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”


Cu ocazia vernisajului expoziției de fotografie Sălajul turistic de nota 10 din data de 22 octombrie 2012, toți cei care au vizitat expoziția au avut ocazia să voteze cea mai frumoasă fotografie. La intrare în sala festivă a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, elevele Sabou Adina (X B) și Szantai-Toth Mădălina (X E) au împărțit celor prezenți buletine  de vot prin care se solicita alegerea a trei fotografii în ordinea preferințelor, dintre cele 258 expuse.
În urna special amenajată au fost depuse un număr de 63 de buletine de vot dintre care două incomplete (unul nu avea completat locul III iar altul avea completat doar locul I). Pentru a desemna ”cea mai populară fotografie respectiv ”cel mai popular fotograf” au fost acordate câte 3 puncte pentru fiecare fotografie aflată pe primul loc în preferințele celor care au votat, respectiv câte 2 puncte sau câte 1 punct pentru fotografiile aflate pe locurile II și III.
În urma punctajului obținut, clasamentul arată astfel:

1-2. Aleea pietrelor (Tătar Cătălin) şi Aliniament (Poptelecan Ionuţ) - 16puncte
3.  Micuţa cascadă (Tripon Daniela ) – 13 puncte
4-6.  Biserica de lemn (Flore Alex), O rază de credinţă (Poptelecan Ionuţ) şi
       “Ave Imperator!” (Şortan Bogdan ) - 11puncte
7-8.  Arta naturii și Aproape de Dumnezeu  (Şortan Bogdan)  - 10 puncte
9-10. Mănăstirea Strâmba (Borzan Camelia) şi Grădina Botanică (Dimeny Jonatan)       
         – 9 puncte
11-12.  Soare de piatră şi Cursul vieţii (Duma Diana) 8 puncte

 La categoria ”cel mai popular fotograf”, clasamentul obținut prin însumarea punctajelor tuturor fotografiilor este următorul:
1.       Şortan Bogdan – 40p
2.      Poptelecan Ionuţ – 33p
3.      Tripon Daniela – 32p
4.      Tătar Cătălin – 24p
5.      Duma Diana – 20p
6.      Onuţe Denisa – 18p
7.      Bura Coţ Anamaria – 17p
8.      Flore Alex – 16p
9-10-11. Dimeny Jonatan, Abrudan Alina şi Borzan Camelia – 14p
12. Alb Denisa – 13p

Astfel, premiul pentru ”cea mai populară fotografie” se acordă elevilor Tătar Cătălin, pentru fotografia  ”Aleea Pietrelor și Poptelecan Ionuț pentru fotografia ”Aliniament” iar premiul pentru ”cel mai popular fotograf” se acordă elevului Șortan Bogdan, toți trei de la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalău.

"Aleea Pietrelor "- Tătar Cătălin
"Aliniament" - Poptelecan Ionuţ
Şortan Luca Bogdan

Premiile, constând în obiecte de birotică, vor fi acordate într-un cadru festiv la sfârșitul acestui semestru. 

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Articole de presă care reflectă expoziţia de fotografie

Expoziţia de fotografie "Sălajul turistic de nota 10" a fost reflectată de către mass-media locală printr-o serie de articole în presa scrisă.
Astfel, 
  • în cotidianul Magazin Sălăjean nr. 201 (3851) de marţi, 23 octombrie 2012, a fost publicat sub semnătura doamnei Mihaela Oprea articolul "Sălajul turistic imortalizat în 258 de fotografii".

Articolul poate fi citit în varianta online la adresa: 

  • în cotidianul Graiul Sălajului nr. 5205 de miercuri, 24 octombrie 2012, a apărut articolul "Premii surpriză pentru elevii-fotografi la concursul Descoperim Sălajul" sub semnătura doamnei Raluca Gireadă.

Articolul poate fi citit în varianta online la adresa: 
http://www.graiulsalajului.ro/index.php?cmd=articol&idart=31831

De asemenea, echipa redacţională de la cotidianul Graiul Sălajului a realizat un documentar ce poate fi vizionat la adresa:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1yEJVY2V9Jg

luni, 29 octombrie 2012

Vernisajul expoziţiei

Activitatea cu cel mai mare impact la public, din cadrul proiectului educaţional ”Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO” a fost fără îndoială expoziţia de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”.



Cei 29 de elevi participanţi la excursia de trei zile la 10 obiective istorice, culturale, naturale şi etnografice din judeţ au expus 258 de fotografii realizate la aceste obiective.




marți, 23 octombrie 2012

Pregătirea expoziţiei foto


Activitatea cu cel mai mare impact la public a Proiectului educațional ”Descoperim Sălajul și patrimoniul mondial UNESCO”, a fost, fără îndoială, expoziția de fotografie sugestiv intitulată ”Sălajul turistic de nota 10”. Îndrăznim să spunem că a fost cea mai reușită expoziție colectivă realizată de fotografi amatori.
În spatele a ceea ce s-a văzut de către cei prezenți în data de 22 octombrie 2012 la vernisajul expoziției ce a avut loc în sala festivă a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, a stat multă muncă din partea echipei de proiect de la API. Cu eforturi materiale consistente s-a reușit confecționarea unor standuri expoziționale care au impresionat prin simplitatea și funcționalitatea lor. Trebuie să mulțumim domnului director Lung Ioan și domnului administrator Nagy Iosif pentru ajutorul acordat.
A urmat apoi efortul colectiv depus de o parte din colegii echipei de proiect de la API, care și-au sacrificat o duminică pentru a se asigura că totul va fi perfect: Deac Paula, Burducea Veronica, Făgărași Anca, Petrean Paul. Au fost îndrumați de coordonatorii proiectului Man Cristian și Matyas Mirel. S-au implicat și elevii: Șortan Bogdan, Șortan Raluca, Poptelecan Ionuț, Antal Mircea, Szantai-Toth Mădălina, Sabou Adina. Un consistent ajutor l-am primit și din partea domnului Deac Ionuț.
Pentru aranjarea celor 258 de fotografii s-a ales o soluție care s-a dovedit ulterior a fi inspirată. Pentru a nu lăsa loc de interpretări exponatele au fost aranjate în ordine alfabetică a elevilor, indiferent de școala de unde aceștia provin. Chiar și această activitate, de aranjare a exponatelor a fost destul de mare consumatoare de timp, însă satisfacția muncii realizate a fost pe măsură.
Prin amenajarea expoziției grupând exponatele pe autori, organizatorii au vrut să sublinieze că avem de a face cu o expoziție colectivă și că cei 29 de elevi merită să fie în centrul atenției.



luni, 22 octombrie 2012

World Heritage 40 years -concurs pe teme de cultură generală


În cadrul proiectului educațional ”Descoperim Sălajul și patrimoniul mondial UNESCO”, elevi și profesori de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău au participat joi, 18 octombrie 2012, la un interesant concurs pe teme de cultură generală intitulat ”World Heritage 40 years”.
Concursul a fost coordonat de o echipă de profesori formată din Cotoi Alina, Făgărași Anca, Deac Paula și Petrean Paul și s-a dorit a fi o formă de verificare a cunoștințelor legate de locuri aflate pe lista patrimoniului mondial.


La concurs au participat un număr de 23 de elevi care au completat un formular de înscriere în concurs. Toți elevii au primit o bibliografie din care profesorii organizatori au selectat întrebările pentru probele de concurs. A fost elaborat și un regulament al concursului și a fost desemnat juriul format din: Lung Ioan – directorul C.T. A.P.I. Zalău, Man Cristian și Matyas Mirel – coordonatori ai proiectului educațional și elevele Alb Denisa (X D) și Gurzău Andreea (XI C).


miercuri, 12 septembrie 2012

Excursia "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." - a treia zi


Joi, 6 septembrie 2012

Dimineața la Mănăstirea Strâmba a fost una specială. La micul dejun, părintele arhimandrit Grighentie Oțelea – starețul mănăstirii a promis un premiu special pentru cea mai frumoasă fotografie cu conținut religios realizată de elevi. Acest premiu i-a motivat, aceştia străduindu-se să realizeze cele mai bune fotografii. Ne-am desprins cu greu de Mănăstirea Strâmba, de călugării și frații de aici, cu promisiunea că vom încerca să derulăm și alte proiecte în comun.
Ultima zi a excursiei a îmbinat istoria, religia, natura și etnografia într-un itinerar ce a cuprins Zona etnografică Cizer, Biserica Reformată Crasna, Rezervația peisagistică Tusa-Izvoarele Barcăului și Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz.

La Cizer am fost așteptați în fața primăriei de un elev îmbrăcat în costum popular care ne-a condus la doamna Florica Criste – meșter și rapsod popular. Aceasta ne-a primis cu brațele deschise, îmbrăcată într-un superb costum popular alături de fiica dânsei Ștefania și de alte fete. Elevii au putut afla care este tehnica de prelucrare a cânepei de la stadiul de plantă până la cel de țesătură. De asemenea ne-au fost prezentate diverse podoabe realizate din mărgele. Am vizitat exponatele din casa muzeu și nu ne-am lăsat duși până nu am gustat din perele oferite de gazda noastră.



Florica Criste - rapsod şi meşter popular


luni, 10 septembrie 2012

Excursia "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." - a doua zi


Miercuri, 5 septembrie 2012

Cea de a doua zi a excursiei ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” a fost dedicată bisericilor de lemn. Este cunoscut faptul că județul Sălaj dispune de 68 de biserici de lemn – monumente istorice, unele de o inestimabilă valoare. Organizatorii au ales trei dintre acestea: Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sânmihaiu Almașului, Biserica de lemn ”Pogorârea Duhului Sfânt” din Fildu de Sus și Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului monahal de la Strâmba.
Pe ruta Jibou – Sânmihaiu Almașului ne-am oprit la două obiective care nu fac obiectul excursiei noastre dar care merită toată atenția. În localitatea Bălan am admirat biserica ortodoxă și biserica de lemn aflată în aceeași curte. 




duminică, 9 septembrie 2012

Excursia "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." - prima zi

4 septembrie 2012

Excursia de trei zile la 10 obiective din patrimoniul național sălăjean, derulată în perioada 4-6 septembrie 2012 sub genericul ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” a debutat marți, 4 septembrie 2012, cu întâlnirea comună a elevilor și profesorilor celor patru școli partenere. Întâlnirea la care elevii au fost informați în legătură cu traseul stabilit și au fost instruiți în ce privește securitatea deplasării, s-a desfășurat la sediul instituției coordonatoare Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Transportul elevilor a fost asigurat de trei microbuze școlare puse la dispoziție de către Grupul Școlar ”Cserey-Goga” Crasna și Grupul Școlar ”Octavian Goga” Jibou. Pentru a asigura vizibilitatea acțiunii, în partea din față a microbuzelor școlare a fost postat un banner cu titlul activității și logo-ul proiectului, iar în partea din spatem, fiecare microbuz a purtat două afișe A3. Afișele au fost concepute de către partenerul nostru Cosmin Filip și au fost listate la Tipografia Tehno-Print Zalău. Toți elevii participanți la excursie au primit câte un tricou personalizat cu logo-ul proiectului și cu titlul activității. Tricourile au constituit sponsorizare din partea firmei Direct Target Zalău.


sâmbătă, 8 septembrie 2012

Regulamentul concursului de fotografie "Sălajul turistic de nota 10"


Condiții generale
Concursul de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”  se desfășoară în cadrul proiectului educațional ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO” – implementat de Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău în parteneriat cu Grup Școlar ”Cserey-Goga” Crasna, Grup Școlar ”Octavian Goga” Jibou și Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău.
Concursul ”Sălajul turistic de nota 10” este organizat de către echipa de proiect, cu sprijinul partenerilor SC Foto Clar SRL și Cosmin Filip Photography.
Participanții la concurs se obligă să respecte prevederile prezentului regulament.

Înscrierea la concurs
La concursul de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”  se pot înscrie, pe baza completării unei fișe de înscriere, doar elevii participanți la excursia ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” din cadrul proiectului ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”.
Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu maxim 10 fotografii, câte una pentru fiecare obiectiv turistic, ce a făcut obiectul excursiei.
Se acceptă doar fotografii realizate de către elevi în cadrul excursiei. Orice fotografie ce nu aparține de drept autorului duce la eliminarea din concurs. Sunt permise următoarele modificări ulterioare aduse fotografiilor: ajustări la nivel de luminozitate și contrast, crop-uri, prelucrări alb-negru și sepia.

Fotografiile înscrise în concurs se predau, în format digital pe stick sau CD sau vor fi trimise pe adresa de e-mail (cristianman74@yahoo.com) până cel târziu în data de 21 septembrie 2012, domnului profesor Man Cristian de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
CD-urile trebuie să conțină un folder denumit cu numele și prenumele elevului. Folderul va conține:
     - un document word care cuprinde titlul fotografiei și o scurtă descriere (maxim 50 de cuvinte) a fiecărei fotografii;
     - 10 fișiere JPG / JPEG redenumite astfel:
 nr.obiectiv_categorie_titlul pozei, unde
        nr.obiectiv de la 1 la 10 denumește obiectivele în ordinea vizitării lor
        categorie: N pentru natură / peisaj și A pentru arhitectură
        titlul pozei: denumirea dată pozei

Obiectivele ce urmează a fi vizitate sunt (în ordinea vizitării):
1. Complexul Arheologic Porolissum
2. Grădina Zmeilor  - Gâlgău Almașului
3. Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou
4. Biserica de lemn Sânmihaiu Almașului
5. Biserica de lemn Fildu de Sus
6. Mănăstirea Strâmba
7. Zona etnografică Cizer
8. Biserica Reformată Crasna
9. Rezervația Tusa / Izvoarele Barcăului
10. Muzeul de Artă populară ”Ligia Alexandra Bodea” Iaz

Categoriile concursului 
Concursul de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”  se organizează pe două categorii: Fotografia de Arhitectură și Fotografia de Peisaj / Natură. Fiecare elev decide la ce categorie își înscrie fiecare din cele 10 fotografii.

 Jurizarea concursului
Jurizarea concursului se face de către reprezentanții National Geographic România, partener al proiectului educațional ”Descoperim Sălajul și Patrimoniul Mondial UNESCO”. Organizatorii se obligă să transmită/să ofere acces reprezentanţilor National Geographic România la toate fotografiile înscrise în concurs și să asigure confidențialitatea autorului acestora.

 Desemnarea câștigătorilor
Pentru fiecare din categoriile, Fotografie de Arhitectură și Fotografia de Peisaj / Natură,  juriul acordă câte 3 premii și 3 mențiuni. Va fi acordat de asemenea un ”mare premiu” pentru cea mai bună fotografie din concurs.
Instituțiile partenere pot acorda la rândul lor premii speciale, independent de jurizarea oficială.
Premierea concursului se face cu ocazia vernisajului expoziției cu fotografiile înscrise în concurs.

Dispoziții finale
Participarea la concurs implică acordul autorului fotografiei ca materialele participante în concurs să poată fi folosite de către organizatori și parteneri în scopul promovării concursului, a realizării de materiale de promovare a obiectivelor vizitate şi a postării pe blogul proiectului www.salajuldenota10.blogspot.com   cu menţionarea numelui autorului.

Minicurs de fotografie, 4-5 septembrie 2012

Scopul principal al excursiei "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." a fost acela de a cunoaşte, descoperi, promova  obiective din judeţ şi de a realiza fotografii la obiectivele vizitate. Pentru ca fotografiile realizate  să fie cât mai reuşite s-a apelat la ajutorul unor specialişti în domeniu: Filip Cosmin (Cosmin Filip photography) şi Roşan Ionuţ (studioul FotoClar Zalău). 
Cursul foto a debutat marţi, 4 septembrie, la Colegiul Tehnic "Al. Papiu Ilarian" Zalău, înainte ca elevii să plece în excursie şi a continuat, pe parcurs, la locurile de cazare.
Sub îndrumarea celor doi profesionişti elevii au învăţat şi au aprofundat elemente de compoziţie, încadrare, perfecţionându-şi de la o zi la alta tehnica de fotografiere.

Prima oră de curs - trainer Cosmin Filip

duminică, 2 septembrie 2012

Conferinţă de presă la ISJ Sălaj

La Conferinţa săptămânală de presă desfăşurată la ISJ Sălaj din data de 30 august a.c. au participat doamna inspector şcolar adjunct prof. Pop Maria, doamna prof. Burducea Veronica şi domnul prof. Matyas Mirel. 




Work - Shop, Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad, filiala Zalău

În data de 21 august 2012 filiala Zalău a Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad împreună cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj a  organizat Work-shop-ul "Mănăstirile sălăjene - element esenţial în promovarea patrimoniului cultural local". În cadrul acestei acţiuni a avut loc o masă rotundă cu tema "Legătura dintre educaţie, religie, cultură şi artă în secolul XXI" la care a participat unul dintre coordonatorii proiectului nostru, prof. Mirel Matyas împreună cu doamna prof. Veronica Burducea, membru în echipa de proiect. 

Acesta a prezentat proiectul educaţional "Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO", care are menirea, printre altele, să promoveze din punct de vedere turistic o parte din bisericile de lemn ale Sălajului. Tot cu această ocazie a fost prezentată în avanpremieră excursia la cele 10 obiective aflate în patrimoniul naţional, ce urmează a se desfăşura în perioada 4-6 septembrie 2012.

Link-ul de mai jos vă permite să vizionaţi integral înregistrarea mesei rotunde:


În cadrul aceluiaşi work-shop a avut loc ediţia I a concursului de fotografie "ZOOM Cultura" la care au expus fotografii ale bisericilor şi mănăstirilor din Sălaj patru elevi de la Colegiul Tehnic "Al. Papiu Ilarian" Zalău: Labo Diana (IX D), Lupou Sonia (IX D), Mirea Cristian (IX B), Szigeti Tamás (IX B). Toţi cei patru elevi au fost răsplătiţi cu premii din partea organizatorilor.

luni, 25 iunie 2012

„Săptămâna Patrimoniului Mondial UNESCO” (11-15 iunie 2012)


„Dacă tu ai un măr şi eu am un măr şi facem schimb de mere, atunci fiecare vom avea în continuare un măr. Dar dacă tu ai o idee şi eu am o idee şi le schimbăm între ele, atunci fiecare dintre noi va avea două idei.” (George Bernard Shaw)
Şi, completăm noi, cei din echipa de proiect, dacă suntem mai mulţi şi fiecare avem cel puţin o idee, cu siguranţă devenim cu toţii mai câştigaţi. Aşa s-a întâmplat, de fapt, miercuri, 20.06.2012, când, având parte de o găzduire excelentă la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău, elevi şi profesori implicaţi în proiectul educaţional „Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO” s-au întâlnit pentru a-şi împărtăşi experienţele pozitive acumulate în cadrul uneia dintre activităţile planificate, respectiv „Săptămâna Patrimoniului Mondial UNESCO” (11-15 iunie 2012).



duminică, 17 iunie 2012

Articol despre proiect în Revista de cultură "Caiete Silvane"

Semnalăm apariţia numărului 89 a Revistei de cultură "Caiete Silvane", unul dintre partenerii media al proiectului nostru "Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO". 
În revista din această lună doamna Ileana PETREAN-PĂUŞAN (redactor al revistei) a publicat un prestigios articol despre proiect: "Salutăm iniţiativa unui proiect cultural: Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial Unesco".

Mulţumim Caiete Silvane, mulţumim Ileana PETREAN-PĂUŞAN!

Articolul poate fi citit online la adresa: