duminică, 27 mai 2012

Descoperim Sălajul şi patrimoniul mondial UNESCO

  Logo realizat de Cosmin Filip

Proiect implementat de
Colegiul Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" Zalău în parteneriat cu
Grupul Şcolar "Octavian Goga" Jibou, Grupul Şcolar "Cserey-Goga" Crasna şi
Şcoala Gimnazială "Gheorghe Lazăr" Zalău.

ARGUMENT:         
            “Patrimoniul Mondial este o construcţie pentru pace şi dezvoltare durabilă. Este o sursă de identitate şi demnitate pentru comunităţile locale, un izvor de cunoaştere şi forţă ce aşteaptă să fie împărtăşite. În anul 2012, în care celebrăm a 40-a  Aniversare a Convenţiei Patrimoniului Mondial UNESCO, acest mesaj este mai relevant ca niciodată”                                                                        
Irina Bukova, Director General UNESCO

            În acest an se  împlinesc 40 de ani de la semnarea la Paris, în data de 16 noiembrie 1972,  a  Convenţiei pentru Conservarea  Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural (The Convention Concerning the Protection of World Cultural and Natural Heritage). Conform ultimelor actualizări (martie 2012), lista locurilor aflate în patrimoniul mondial conţine 936 de locuri protejate, despre care Comitetul UNESCO consideră că au o valoare excepţională. Dintre acestea, 725 de locuri au valoare culturală, 183 naturală iar 28 au valoare mixtă. 

            În acest an, 2012, când se  împlinesc 40 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Conservarea  Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural, proiectul nostru ”Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO” se încadrează şi susţine implicit şi explicit tema propusă de UNESCO pentru acest an aniversar – ”Rolul comunităţii locale în promovarea educaţiei pentru patrimoniul mondial şi dezvoltare durabilă”.

            România a aderat la convenţie la data de 16 mai 1990 şi are începând cu anul 1991 situri protejate, înscrise în lista patrimoniului mondial: Bisericile pictate din Moldova (1993) – biserica de la Suceviţa a fost inclusă în 2010; Mănăstirea Hurezi (1999); sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993); cetăţile dacice din munţii Orăştiei (1999); centrul istoric al Sighişoarei (1999); bisericile de lemn din Maramureş (1999); Delta Dunării (1999). Alte situri aşteaptă să fie înscrise pe listă: 4 obiective naturale (Masivul Retezat, Pietrosul Rodnei, Sînpetru, Codrul secular Slătioara); 9 obiective culturale (Mănăstirea Neamţ, biserica bizantină de la Curtea de Argeş, ansamblul de la Târgu Jiu, biserica Densuş, centrul istoric al oraşului Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu etc).

            România mai are pe lista UNESCO două bunuri culturale imateriale: doina (2009) şi ritualul căluşului (2008) precum şi alte bunuri aflate pe lista de aşteptare: ceramica de Horezu şi colindatul de ceată. Conform unei informaţii de ultimă oră (duminică, 27 mai 2012)  ceramica de Horezu a fost acceptată în patrimoniul imaterial UNESCO. Vezi ştirea aici

            Judeţul Sălaj, deşi nu are niciun obiectiv cultural sau natural înscris pe lista UNESCO,  are o serie de obiective culturale şi istorice, înscrise pe lista Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Merită amintite cele 68 de biserici de lemn, Castrul roman de la Porolissum, Grădina Botanică din Jibou sau rezervaţiile naturale ce se găsesc pe întreg cuprinsul judeţului. Toate acestea merită să fie explorate şi cunoscute.

            Proiectul ”Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO” e structurat în jurul unui concept inovator ce vizează descoperirea, cunoaşterea şi promovarea culturală şi turistică a unor obiective de pe teritoriul judeţului Sălaj. Credem că prin aceste proiect putem contribui la conştientizarea elevilor privind existenţa pe teritoriul judeţului Sălaj a importante obiective de patrimoniu. Elevii pot fi educaţi în spiritul păstrării şi protejării obiectivelor de patrimoniu. Este important să creem la elevi capacitatea de a conştientiza şi înţelege identitatea culturală locală şi naţională în interacţiune cu identitatea culturală a Europei şi a restului lumii.

        Dorim la finalul proiectului să înaintăm forurilor competente, prin autorităţile publice locale, propunerea ca unul dintre obiectivele de patrimoniu din judeţul Sălaj, să fie înscris pe lista UNESCO.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu