luni, 29 octombrie 2012

Vernisajul expoziţiei

Activitatea cu cel mai mare impact la public, din cadrul proiectului educaţional ”Descoperim Sălajul şi Patrimoniul Mondial UNESCO” a fost fără îndoială expoziţia de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”.



Cei 29 de elevi participanţi la excursia de trei zile la 10 obiective istorice, culturale, naturale şi etnografice din judeţ au expus 258 de fotografii realizate la aceste obiective.





Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, 22 octombrie 2012 începând cu ora 14 în sala festivă a Colegiului Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Au fost prezenţi elevii care au expus fotografiile, directori şi profesori provenind din şcolile partenere, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor partenere, reprezentanţi ai mass-media. Ne-au onorat cu prezenţa domnul Marc Tiberiu – preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, domnul Căpîlnaşiu Radu – primarul municipiului Zalău, domnul Bancea Gheorghe – inspector şcolar general, doamna Cociş Doina – director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Sălaj, domnul Sicora Cosmin – directorul Centrului de Cercetări Biologice ”Vasile Fati” Jibou, doamna Ileana Petrean-Păuşan, domnul Pavel Păuşan.




Au fost prezenţi şi domnii Roşan Ionuţ - managerul studioului FotoClar, care a suportat costurile listării fotografiilor şi Filip Cosmin (Filip Cosmin Photography) – care împreună cu Roşan Ionuţ au realizat minicursul de fotografie.



Întregul eveniment a fost filmat de către domnul Man Petrică ajutat de către eleva Şandor Mădălina – care a jucat rolul reporterului.



În intervalul orar 14-15 toţi cei prezenţi au putut admira fotografiile expuse, majoritatea participanţilor apreciind calitatea expoziţiei. Elevii care au expus fotografii au fost micile vedete ale acestui eveniment, aceştia reuşind să socializeze cu colegii lor sau cu adulţii prezenţi.





La ora 15 a început festivitatea de premiere a elevilor participanţi la concursul de fotografie ”Sălajul turistic de nota 10”. Festivitatea a fost condusă de domnul profesor Mirel Matyas, unul dintre coordonatorii proiectului. 



Pentru început, domnul director Lung Ioan, în calitate de gazdă a evenimentului a avut o intervenţie în care a  felicitat elevii şi profesorii implicaţi în proiect. 



Apoi, pe scenă au urcat toţi profesorii din echipele de proiect dar şi elevii care au expus fotografiile.




Din dorinţa organizatorilor ca mai mulţi elevi să fie premiaţi au fost acordate mai multe categorii de premii. Doamna profesoară Făgăraşi Anca a oferit din partea echipei de proiect de la C.T. API Zalău pentru acei elevi care au avut cele mai interesante descrieri ale fotografiilor. Astfel, premiul I a fost câştigat de ERDEI ANTONIU de la Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, premiul al II-lea i-a revenit elevei FLONTA ROXANA de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna iar premiul al III-lea a fost câştigat de ONUŢE DENISA de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău.



Directorul Centrului de Cercetări Biologice ”Vasile Fati” Jibou, domnul Sicora Cosmin, a acordat premii pentru cele mai reuşite fotografii realizate de elevi în Grădina Botanică din Jibou. Clasamentul a fost stabilit de cei care au dat like pozelor postate pe pagina de facebook a Grădinii Botanice. Astfel, premiul I a fost obţinut de SILAGHI ANGELO de la Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău pentru fotografie intitulată ”Şarpele grădinii”. Premiul al II-lea a fost acordat elevei ALB DENISA de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău pentru fotografia intitulată ”Palmierii grădinii”. Pe locul al III-lea s-a situat fotografia ”Grădina Botanică” realizată de elevul TRIPON MARIAN-RADU de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău.  Elevii au primit diplome şi cupe inscripţionate cu însemnele Grădinii Botanice şi cele ale proiectului.


A urmat apoi premierea oficială a expoziţiei. Toate fotografiile înscrise în concurs au fost jurizate de către redacţia prestigioasei publicaţii National Geographic România, în frunte cu domnul Cristian Lascu – redactor şef. Au fost desemnate câte 6 fotografii câştigătoare pentru fiecare din categoriile concursului precum şi un premiu acordat pentru cea mai reuşită fotografie dintre toate cele participante la concurs. 
Astfel, la categoria ”Elemente de Arhitectură” premiile au fost următoarele:
  • premiul I: pentru fotografia ”Străjer vechi” realizată de ŞORTAN BOGDAN de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău;
  • premiul II: pentru fotografia ”Puritate” realizată de POP LORENA de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău;
  • premiul III: pentru fotografia ”Drumul romanilor” realizată de BODA PATRICK RUBEN de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna;
  • menţiune: pentru fotografia ”Poarta interzicerii” realizată de TRIPON MARIAN RADU de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău;
  • menţiune: pentru fotografie ”Complexul arheologic Porolissum” realizată de BORZAN CAMELIA MARIA de la Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou;
  • menţiune: pentru fotografia ”Soare de piatră” realizată de DUMA DIANA de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău.

La categoria ”Elemente de Peisaj / Natură” premiile acordate de către National Geographic România au fost următoarele:
  • premiul I: pentru fotografia ”Ţărăncuţa” realizată de BURA-COŢ ANA MARIA de la Liceul Tehnologic ”Octavian Goga” Jibou;
  • premiul II: pentru fotografia ”Gemeni” realizată de BODA TIMEA de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna;
  • premiul III: pentru fotografia ”Naturaleţe divină” realizată de DĂRĂBAN GABRIELA de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna;
  • menţiune: pentru fotografia ”Rezervaţia Tusa-Izvoarele Barcăului” realizată de DIMENY JONATAN de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna;
  • menţiune: pentru fotografia ”Mireasa Naturii” realizată de TĂTAR CĂTĂLIN de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău;
  • menţiune: pentru fotografia ”Viaţă dincolo de întuneric” realizată de BODA PATRICK RUBEN de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna.

Premiul pentru cea mai frumoasă fotografie, acordat de către National Geographic România a fost atribuit elevei ALB DENISA de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău pentru fotografia ”Tradiţie şi Cultură”.



Premiile au constat din setul de ”Fotografii excepţionale din colecţia National geographic” dar şi din revista National Geographic Traveler respectiv numerele pe septembrie şi octombrie ale revistei National Geographic.

Un premiu surpriză a fost acordat de părintele arhimandrit Grighentie Oţelea – stareţul Mănăstirii Strâmba. Acest premiu, anunţat încă din timpul excursiei, constă într-o excursie în Israel. Este acordat pentru cea mai interesantă şi mai plină de încărcătură spirituală fotografie realizată de elevi la Mănăstire. După lungi dezbateri, stareţul a decis ca premiul să fie acordat pentru fotografia ”Drumul de piatră te duce la poartă” realizată de elevul TRIPON MARIAN RADU de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău  Vizibil emoţionat, elevul a fost felicitat de părintele arhimandrit şi pus să aleagă între excursiile ce vor fi realizate în anul următor în Egipt, Grecia sau Israel.


Un alt premiu valoros, a fost acordat de către preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, domnul Marc Tiberiu. Premiul în bani, în valoare de 2000 de lei, reprezintă contravaloarea unui aparat foto performant. A fost acordat elevului POPTELECAN IONUŢ de la Colegiul Tehnic ”Al. Papiu Ilarian” Zalău pentru fotografia ”Gemenii” reprezentând Poarta Praetoria a castrului roman de la Porolissum. Tot domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj a promis sprijin pentru editarea unui calendar cu fotografii de la cele 10 obiective, care să se constituie într-un material de promovare turistică a judeţului Sălaj.


Organizatorii vor acorda şi un premiu de popularitate. Toţi cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să desemneze trei dintre cele mai interesante fotografii expuse. Au fost depuse în urna special amenajată un  număr de 63 de buletine de vot. Echipa de proiect urmează să centralizeze voturile, premiile vor fi acordate într-un cadru festiv cu ocazia Zilelor Învăţământului Sălăjean.

Un premiu special va fi oferit de către domnul Răzvan Deac participant la eveniment. Astfel, firma SC Miral Com SRL acordă un premiu constând într-un abonament pe un an de zile la revista National Geographic România, elevei TORMA GEORGETA de la Liceul Tehnologic ”Cserey-Goga” Crasna pentru fotografia intitulată ”Viziune spre infinit”.

La final, domnul inspector şcolar general Bancea Gheorghe a ţinut să felicite elevii premiaţi şi profesorii din echipele de proiect pentru iniţiativa de a organiza astfel de evenimente.

Mulţimea de premii acordate, calitatea multora dintre fotografiile expuse, aprecierile formulate de către majoritatea celor prezenţi ne face să credem că evenimentul a fost unul reuşit. Mulţumim tuturor celor care într-un fel sau altul au contribuit la buna desfăşurare a acestuia. Felicitări elevilor premiaţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu