duminică, 17 iunie 2012

Săptămâna Patrimoniului Mondial UNESCO la Grupul Şcolar " Octavian Goga" Jibou (2)

Pe urmele strămoşilor


Miercuri 13 iunie, o parte din elevii clasei a IX-a A profil Economic, împreună cu dirigintele prof. Radu Rognean şi profesorii Cosma Gabriela, Teglaş Aura şi Simone Gyorfi au participat la o excursie menită să identifice locuri cu potenţial turistic din împrejurimile oraşului Jibou.
Aşa cum o demonstrază şi fotografiile făcute, am pornit de la renumita Grădină a Zmeilor, care se află în imediata vecinătate a satului Gâlgău Almaş, comuna Bălan. A fost edificator pentru noi să revedem vechile stânci prin ochii proaspeţi ai elevilor noştri, care, în majoritatea lor, au păşit pentru prima oară pe acolo şi s-au bucurat copilăreşte de fiecare stâncă descoperită.


Excursia a continuat cu vizitarea vechii biserici de lemn din Prodăneşti, unde am şi putut intra pentru a face câteva fotografii cu altarul de piatră. 

Am continuat apoi cu vechea mină de la Lupoaia, beneficiind atât de indicaţiile doamnei prof. Teglaş Aura, care se trage din Lupoaia, cât şi de indicaţiile micului nostru ghid ad-hoc care ne-a arătat pe unde să ne căţărăm până la intrarea în mină. Natura este pe aici aproape neîntinată de mâna omului, variată şi frumoasă. Copiii au fost însă surprinşi şi de sărăcia lucie întâlnită la cele câteva case construite din vreascuri şi tină de pe lângă vechile halde.


 
Am coborât pe la Creaca, unde am vizitat o altă bisericuţă din lemn, cu minunate cioplituri şi îmbinări cu cuie din lemn care sfidează vremea, apoi ne-am îndreptat spre Moigrad, unde am cutreierat printre ruinele castrului roman de la Porolissum, beneficiind la plecare şi de indicaţiile unui ghid localnic.
 În drumul spre casă am putut face diferenţa dintre vechiul valoros pe care tocmai îl văzusem şi prezentul ostentativ şi plin de kitch, la vederea unui gard realizat din doze de bere.

Elevii au considerat că a fost o excursie foarte reuşită şi s-au arătat dornici să continuie cât de repede această încercare de trasare pe harta judeţului a locurilor interesante şi valoroase din punct de vedere geologic, istoric etc. (Material furnizat de doamna prof. Simone Gyorfi)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu