duminică, 9 septembrie 2012

Excursia "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." - prima zi

4 septembrie 2012

Excursia de trei zile la 10 obiective din patrimoniul național sălăjean, derulată în perioada 4-6 septembrie 2012 sub genericul ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” a debutat marți, 4 septembrie 2012, cu întâlnirea comună a elevilor și profesorilor celor patru școli partenere. Întâlnirea la care elevii au fost informați în legătură cu traseul stabilit și au fost instruiți în ce privește securitatea deplasării, s-a desfășurat la sediul instituției coordonatoare Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.
Transportul elevilor a fost asigurat de trei microbuze școlare puse la dispoziție de către Grupul Școlar ”Cserey-Goga” Crasna și Grupul Școlar ”Octavian Goga” Jibou. Pentru a asigura vizibilitatea acțiunii, în partea din față a microbuzelor școlare a fost postat un banner cu titlul activității și logo-ul proiectului, iar în partea din spatem, fiecare microbuz a purtat două afișe A3. Afișele au fost concepute de către partenerul nostru Cosmin Filip și au fost listate la Tipografia Tehno-Print Zalău. Toți elevii participanți la excursie au primit câte un tricou personalizat cu logo-ul proiectului și cu titlul activității. Tricourile au constituit sponsorizare din partea firmei Direct Target Zalău.





Primul obiectiv vizitat a fost Complexul arheologic Porolissum – Moigrad. Aici, elevii și profesorii au fost așteptați de către ghidul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău care a prezentat istoricul și importanța Castrului Roman. Tot aici, elevii au avut posibilitatea să pună în practică ce au învățat la cursul de fotografie. Au fost realizate sute de fotografii, obiectivele cele mai fotografiate fiind Poarta Pretoria și Amfiteatrul. Domnul profesor Man Cristian – unul din coordonatorii proiectului a imortalizat prin fotografii activitatea elevilor în timp ce domnul profesor Matyas Mirel a tras primele cadre a ceea ce se vrea a fi documentarul de promovare turistică a județului Sălaj.



Ghidul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău în mijlocul elevilor




Al doilea obiectiv vizitat a fost ”Grădina Zmeilor” de la Gâlgău Almașului. Și aici am fost așteptați de un ghid al Agenției de Protecția Mediului Sălaj, în jurisdicția căreia se află obiectivul. Ne-a fost prezentat importanța ariei protejate dar și investițiile făcute pentru a facilita accesul turiștilor. Am vizitat împreună cu elevii ciudatele formațiuni geologice care erodate de vânt și ploaie au căpătat forme interesante: Zmeul și Zmeoaica, Fata Cătănii, Călugării etc. La cabana din apropierea rezervației am organizat un picnic și ne-am odihnit după efortul depus. Surpriza a apărut la ieșirea din localitate când oprindu-ne la un izvor pentru a ne aproviziona cu apă proaspătă, l-am întâlnit pe domnul profesor Sabău Alexandru care ne-a relatat legenda Fata Cătanei.


Explicaţii oferite elevilor de către ghidul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj





Ultimul obiectiv vizitat în această primă zi a fost Grădina Botanică”Vasile Fati” Jibou. Aici elevii au vizitat serele ce adăpostesc plante exotice, serele cu cactuși, acvariile cu pești multicolori, grădina japoneză, cea mai nouă investiție a complexului dar și parcul zoologic care adăpostește căprioare și porci mistreți. Pozele realizate de elevi în această locație vor fi premiate și de către domnul director Sicora Cosmin – managerul grădinii și directorul Centrului de Cercetări Biologice.




Frumuseţea plantelor atât din sere cât şi din exterior, bogăţia cromatică a acestora, sentimentul de linişte şi pace nu puteau trece neobservate de către cei care au trecut pragul minunatei grădini. Până şi domnul profesor Man Cristian a participat activ la sesiunea foto, reuşind să surprindă imagini spectaculoase pe care vi le prezentăm şi vouă cu îndemnul de a vizita Grădin Botanică.






Cina a fost servită de elevi la cantina Liceului Teoretic ”Ion Agârbiceanu” Jibou iar cazarea a fost asigurată la internatul Grupului Școlar ”Octavian Goga” Jibou – una din școlile partenere.
Pentru membrii echipei de proiect dar și pentru reprezentanții instituțiilor partenere a fost organizată la Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou o întâlnire de lucru în care a fost analizat stadiul de implementare al proiectului și au fost creionate activitățile viitoare. Au participat directorii școlilor partenere: Lung Ioan, director C.T. ”Al. Papiu Ilarian” Zalău; Negrea Flavia, director adjunct la aceeași școală; Ardelean Daniel, director Gr. Șc. ”Cserey-Goga” Crasna; Mureșan Daniel, director Gr. Șc. ”O. Goga” Jibou; Csatlos Sándor, director adjunct Gr. Șc. ”O. Goga” Jibou. Au fost prezenți şi directorii celorlalte unități școlare din Jibou: Sîmpălean Liviu, directorul Liceului Teoretic ”Ion Agârbiceanu” Jibou și Daroczi Iosif, director al Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” Jibou. Din partea instituțiilor partenere la întâlnire a participat doamna Cociș Doina, managerul Direcției de Cultură, Culte și PatrimoniulCultural Național Sălaj. Comunitățile locale au fost reprezentate de domnul Pop Emeric primarul comunei Crasna și de domnul Bălănean Eugen primarul orașului Jibou. Gazda întâlnirii a fost domnul Sicora Cosmin, directorul Grădinii Botanice iar întâlnirea a fost prezidată de domnul Marc Tiberiu, președintele Consiliului Județean Sălaj. Au mai participat profesorii din școlile partenere, membrii ai echipelor locale de proiect. Întâlnirea a fost una fructuoasă, activitățile următoare ale proiectului primind sprijin din partea Consiliului Județean Sălaj.

MULŢUMIM tuturor celor care au făcut ca prima zi a excursiei să fie de neuitat pentru elevi şi profesorii însoţitori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu