luni, 10 septembrie 2012

Excursia "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." - a doua zi


Miercuri, 5 septembrie 2012

Cea de a doua zi a excursiei ”Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic...” a fost dedicată bisericilor de lemn. Este cunoscut faptul că județul Sălaj dispune de 68 de biserici de lemn – monumente istorice, unele de o inestimabilă valoare. Organizatorii au ales trei dintre acestea: Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sânmihaiu Almașului, Biserica de lemn ”Pogorârea Duhului Sfânt” din Fildu de Sus și Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului monahal de la Strâmba.
Pe ruta Jibou – Sânmihaiu Almașului ne-am oprit la două obiective care nu fac obiectul excursiei noastre dar care merită toată atenția. În localitatea Bălan am admirat biserica ortodoxă și biserica de lemn aflată în aceeași curte. 





Biserica cu hramul ”Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” impresionează prin pictura murală exterioară din tindă. Puține biserici ortodoxe, exceptându-le pe cele din Bucovina, au pictură exterioară. Pictura de aici, reprezentând scene biblice este superbă în culori vii. Nu departe se află Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, monument istoric. Este o construcție din lemn, simplă în stil ardelenesc. Interesant este că pereții bisericii sunt văruiți atât pe interior cât și în exterior.
La ieșirea din comuna Hida ne-am oprit să admirăm celebra ”Stânca Dracului”. Nu mică ne-a fost mirarea să ne întâlnim cu părintele arhimandrit Grighentie, starețul Mănăstirii Strâmba, unde vom ajunge diseară. Elevii au făcut poze și au ascultat legenda locului spusă de domnul profesor Rognean.




Am ajuns la Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sânmihaiu Almașului, cel de-al patrulea obiectiv vizat de noi, unde am fost așteptați de doamna director Doina Cociș de la Direcția de Cultură și de domnul Vasile Pop – restaurator de biserici, venit special de la Baia Mare pentru întâlnirea cu noi. Elevii și profesorii au putut să afle o parte din tehnicile folosite pentru restaurarea bisericilor de lemn. A fost o interesantă lecție de cultură, istorie, arhitectură și tehnică populară apreciată de toți cei prezenți. Pozele făcute de elevi aici, vor fi cu siguranță apreciate în cadrul expoziției ce va urma.

Ascultându-l pe domnul Pop Vasile, restaurator de biserici









Masa de prânz am servit-o în condiții deosebite la Pensiunea ”Colț de Rai” de pe Meseș unde domnul Gheorghe Stanciu ne-a primit cu brațele deschise. După masă am avut ocazia să vedem noua sală de evenimente, una dintre cele mai moderne și mai frumoase din județ.

Pensiunea "Colţ de Rai" Zalău




Am pornit din nou la drum, de data aceasta spre capătul județului, spre Fildu de Sus. Am lăsat drumul european la Zimbor și am intrat pe drumul ce face legătura cu orașul Huedin, trecând prin Almașu, Cuzăplac, Fildu de Jos. Drumul bun s-a terminat la Fildu de Jos așa că am înaintat greu prin praf spre una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Sălaj: Biserica de lemn ”Pogorârea Duhului Sfânt” din Fildu de Sus. Am ajuns cu o mare întârziere față de ora anunțată, fapt pentru care părintele era destul de supărat. Totuși ne-a arătat bijuteria arhitectonică care impresionează prin turla zveltă ce cu greu intră în cadru. Interiorul bisericii impresionează de asemenea prin pictura foarte bine conservată. Cadrul natural în care se află biserica, panorama asupra satului, turla înaltă și verdele pădurii creează toate la un loc o stare de bine.




Explicaţii oferite de preotul satului



La Căminul Cultural din Fildu de Mijloc am fost așteptați cu plăcinte gustoase, cum numai aici se fac. După ce ne-am odihnit am pornit din nou la drum. Trebuia să ajungem la Mănăstirea Strâmba, ultimul obiectiv din această zi.
La Mănăstirea Strâmba – loc cu o puternică încărcătură spirituală, am fost primiți cu brațele deschise de părintele arhimandrit Grighentie Oțelea, starețul mănăstirii care a făcut tot posibilul ca șederea noastră acolo să fie de neuitat. Am asistat la slujba vecerniei, după care părintele stareț ne-a urat bun venit și ne-a dat dezlegarea și binecuvântarea să facem poze. 



Elevi şi profesori asistând la slujba vecerniei

Altarul de vară

Am ascultat istoricul locului de la părintele ieromonah Acachie Irimia care a ținut elevilor poate cea mai frumoasă oră de religie, am realizat sute de fotografii și ne-am încărcat din punct de vedere spiritual. 

"Oră de religie"





Cursul foto a continuat într-o formă mai specială date fiind condițiile și rigorile unei mănăstiri, însă elevii au putut pune întrebări celor doi prieteni Ionuț Roșan și Cosmin Filip. Noaptea petrecută aici, în condiții deosebit de bune, a reprezentat pentru toți o experiență unică, de neuitat.



Mulţumim tuturor celor ce au făcut posibil atingerea obiectivelor propuse în această a doua zi a excursiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu