miercuri, 12 septembrie 2012

Excursia "Descoperim Sălajul cultural, istoric, etnografic..." - a treia zi


Joi, 6 septembrie 2012

Dimineața la Mănăstirea Strâmba a fost una specială. La micul dejun, părintele arhimandrit Grighentie Oțelea – starețul mănăstirii a promis un premiu special pentru cea mai frumoasă fotografie cu conținut religios realizată de elevi. Acest premiu i-a motivat, aceştia străduindu-se să realizeze cele mai bune fotografii. Ne-am desprins cu greu de Mănăstirea Strâmba, de călugării și frații de aici, cu promisiunea că vom încerca să derulăm și alte proiecte în comun.
Ultima zi a excursiei a îmbinat istoria, religia, natura și etnografia într-un itinerar ce a cuprins Zona etnografică Cizer, Biserica Reformată Crasna, Rezervația peisagistică Tusa-Izvoarele Barcăului și Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz.

La Cizer am fost așteptați în fața primăriei de un elev îmbrăcat în costum popular care ne-a condus la doamna Florica Criste – meșter și rapsod popular. Aceasta ne-a primis cu brațele deschise, îmbrăcată într-un superb costum popular alături de fiica dânsei Ștefania și de alte fete. Elevii au putut afla care este tehnica de prelucrare a cânepei de la stadiul de plantă până la cel de țesătură. De asemenea ne-au fost prezentate diverse podoabe realizate din mărgele. Am vizitat exponatele din casa muzeu și nu ne-am lăsat duși până nu am gustat din perele oferite de gazda noastră.



Florica Criste - rapsod şi meşter popular











Următorul popas a fost la Biserica Reformată din Crasna o construcție monumentală ce domină centrul comunei. Biserica este declarată monument istoric și este deosebit de frumoasă, având elementele de arhitectură gotică: bolta în arc frânt a vechiului altar, ferestrele ogivale sau contraforții exteriori. Am admirat tavanul casetat de lemn și pictat cu motive florale sau zoomorfe. Probabil că cel mai mult ne-a impresionat panorama din turnul bisericii. De aici ai o imagine greu de descris în cuvinte asupra întregii zone.








Chiar dacă nu face parte din cele 10 obiective vizate de excursia noastră, nu puteam să plecăm din Crasna fără să vizităm Muzeul Satului. Am fost cu toții impresionați de exponatele din cele trei săli amenajate ca și camere tradiționale. Este un muzeu îndelung admirat și fotografiat de către elevi.





Cum se apropia ora prânzului am fost cu toții invitați la Primăria Crasna unde am servit masa de prânz în condiții deosebite. Mulțumim și pe această cale domnului primar Pop Emeric, care a fost alături de noi. 



Timpul nu ne-a permis să vizităm laboratoarele moderne ale Grupului Școlar ”Cserey-Goga” Crasna dar am promis să revenim cu ocazia activităților viitoare ale proiectului.
La Rezervația peisagistică Tusa – Izvoarele Barcăului, elevi și profesori deopotrivă, au admirat Izbucul Mare și cascada din aval. În ciuda secetei care a pârjolit totul și a făcut ca debitul izvorului să scadă considerabil am putut să ne răcorim cu apă rece și proaspătă. La cascada înaltă de 10 metri din aval de izbuc doar un firicel de apă curge printre mușchi și pietre. În schimb aici elevii au avut ocazia să facă fotografii ce cu siguranță vor fi incluse în categoria ”fotografia de natură / peisaj” a concursului de fotografie.






Ultimul obiectiv din cele 10 propuse a fost Muzeul de Artă Populară ”Ligia Alexandra Bodea” din Iaz. Ligia este cel mai tânăr colecționar de artă populară din țară. Ne-a așteptat așa cum de altfel ne așteptam într-un superb costum popular. Ne-a prezentat casa muzeu amenajată în memoria bunicii ei și ne-a împărtășit din pasiunea de colecționar. Mulțimea de obiecte colecționate, costumele populare, farfuriile pictate sau diversele obiecte tradiționale au impresionat elevii și profesorii. Poate cel mai interesant moment a fost acela în care elevi și profesori au experimentat portul unui costum popular.








Ligia Alexandra Bodea (dreapta) alături de elevi din proiect

Fiind ultimul obiectiv din cele vizate, domnul profesor Matyas Mirel a încheiat documentarul realizat pe parcursul excursiei cu o serie de interviuri luate atât gazdei noastre Ligia Bodea cât și câte unui elev dintre cei participanți la excursie. Au vorbit despre excursie și despre ceea ce i-au impresionat mai mult elevii: Cătălin Tătar de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Daniela Tripon de la Grupul Școlar ”Octavian Goga” Jibou, Georgeta Torma de la Grupul Școlar ”Cserey-Goga” Crasna și Cătălin Dârjan de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău.


Bodea Ligia Alexandra
Tătar Cătălin
Tripon Daniela

Torma Georgeta
Dârjan Cătălin

Ne-am despărțit cu regretul că cele trei zile în care ne-am simțit cu toții bine împreună s-au terminat dar cu gândul la activitățile viitoare ale proiectului.

Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi şi ne-ai sprijinit pe tot parcursul excursiei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu